Nieuws

Publicatie Nederlandse versie Theatre Green Book

Samen met de VPT en de VSCD werkt de NAPK aan de publicatie van een Nederlandse versie van het Theatre Green Book. Het naslagwerk wordt in steeds meer landen binnen Europa gebruikt om structureel vorm te geven aan het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen. Ook in onze sector is de gevoelde urgentie om te werken met één gedeelde standaard hoog.

Als brancheverenigingen vinden we het belangrijk om de internationale klimaatdoelstellingen te gaan halen. Hiervoor is samenwerken en gebruik maken van elkaars kennis onmisbaar. Juist daarom slaan we nu de handen ineen. Met dit initiatief sluit de Nederlandse podiumkunstensector aan op een internationaal netwerk waarbinnen duurzaamheidsmaatregelen en best-practices worden gedeeld.

We hopen met het Green Book uiteindelijk een goede basis te bieden aan de hele podiumkunstensector om het duurzaamheidsbeleid vorm te geven en zowel de producties, de gebouwen en alles er omheen te verduurzamen. Hoewel we ons realiseren dat organisaties al langer bezig zijn om te verduurzamen, zijn er ook organisaties die daar om verschillende redenen nog niet aan toegekomen zijn. De Nederlandse versie van het Theatre Green Book moet voor hen een werkbaar open source document worden dat handreikingen biedt om een goede start met duurzaamheid te kunnen maken.

Donderdag 7 en vrijdag 8 september zullen de Britse initiatiefnemers Paddy Dillon en Lisa Burger tijdens het Theater Festival in Amsterdam keynotes geven, waarmee zij de start van het Nederlandse traject inluiden. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Vanaf dan is de eerste Nederlandse vertaling van de verkorte versie van het Theatre Green Book online beschikbaar op theatregreenbook. Dit najaar wordt iedereen opgeroepen om input te leveren met kennis en ervaring die er al in onze sector is op het gebied van duurzaam werken. Dit wordt gebundeld en vormt een belangrijke bijdrage voor de tweede versie van het Theatre Green Book (publicatie Q2 2024).

Lees hier meer over het duurzaamheidsbeleid van de NAPK.

Terug naar Nieuws