Nieuws

Volledige lockdown per 19 december

Tot en met 14 januari moeten alle theaters en concertzalen in Nederland de deuren helemaal gesloten houden. Tot en met zaterdag mochten theaters tot 17:00 uur toeschouwers ontvangen, maar die mogelijkheid werd met ingang van 19 december opgeheven.

Dat werd zaterdagavond 18 december bekendgemaakt in een ingelaste persconferentie met demissionair premier Mark Rutte, demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en OMT-voorzitter Jaap van Dissel. Aanleiding zijn de zorgen om de omikronvariant van het coronavirus.

De professionele beoefening van kunst en cultuur is toegestaan (zonder toeschouwers). Dagelijkse werkzaamheden mogen doorgaan zonder beperkingen. Dus streamen en repeteren zonder publiek zijn toegestaan, evenals professionele opnames voor audiovisuele producties. Kunst- en cultuurbeoefening met maximaal 2 personen is buiten in de openbare ruimte toegestaan, evenals georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar (max 50 personen).

Eerder maakte het kabinet bekend dat het in totaal € 84,5 miljoen euro vrijmaakt voor een nieuw specifiek steunpakket om de culturele sector te ondersteunen. Demissionair minister Van Engelshoven (Cultuur) wil bestuurlijke afspraken maken met medeoverheden, de Taskforce Culturele en Creatieve Sector en relevante brancheverenigingen over het doorbetalen van verplichtingen bij geannuleerde of door de maatregelen beperkte voorstellingen. Deze afspraken moeten verzekeren dat makers, technici en andere zzp’ers in de keten een redelijke betaling ontvangen. De uitwerking daarvan volgt begin 2022.

Er is een bijgewerkt protocol voor podiumkunstproducenten beschikbaar.

Terug naar Nieuws