Nieuws

Versoepeling coronamaatregelen

Zelfs enkele dagen eerder dan in het Openingsplan de bedoeling was, versoepelt het kabinet per 26 juni de coronamaatregelen verder. De deuren van de cultuursector kunnen eindelijk wijder open. Ook winkels en horeca en mogen weer open onder reguliere openingstijden en de mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Wel blijft op alle plekken de anderhalvemetermaatregel gelden (tenzij men met testen werkt).

Voor culturele locaties vervallen bijna alle beperkingen, op enkele voorwaarden na:

Culturele locaties met een vaste zitplaats en geen doorstroom
– Zonder coronatoegangsbewijs: dan kan 100% van de capaciteit op anderhalve meter afstand worden gebruikt. Er wordt geen verschil gemaakt tussen podium en de rest van de ruimte. Dit geldt voor alle locaties binnen en buiten. Registratie en gezondheidscheck blijven verplicht.
– Met coronatoegangsbewijs: Men mag 100% van de reguliere capaciteit gebruiken. Bezoekers hoeven dan geen 1,5 meter afstand te houden en een vaste zitplek is niet verplicht. Als coronatoegangsbewijs kan worden gebruikt: testen voor toegang, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs, aan te tonen via de CoronaCheck-app (lees meer).

Doorstroomlocaties binnen en buiten
– Zonder coronatoegangsbewijs: In musea, monumenten en presentatieinstellingen mag 1 bezoeker per 5 vierkante meter op anderhalve meter aanwezig zijn. Tijdssloten en reserveren zijn hier niet meer verplicht.
– Met coronatoegangsbewijs: Dan kan 100% van de reguliere capaciteit gebruikt worden. Bezoekers hoeven geen anderhalve meter afstand te houden.

Horeca
De beperking op openingstijden voor de horeca vervalt, evenals de beperking op het schenken van alcohol. Dit geldt uiteraard ook voor de horeca in culturele locaties.

Medio augustus wordt bekeken op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan gezet kan worden. Zoals het loslaten van de anderhalve meter en de andere basisregels.

Overzicht van de versoepelingen

Terug naar Nieuws