Nieuws

foto: Anna van Kooij

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater op het Nederlands Theater Festival zijn de VSCD Toneelprijzen uitgereikt. De prijzen voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol (Theo d’Or) en mannelijke dragende rol (Louis d’Or) gingen naar respectievelijk Hadewych Minis voor haar rol in Girls & Boys van Toneelgroep Oostpool en Bram Suijker voor zijn rol in Trojan Wars van HNTjong & Het Nationale Theater.

De prijzen voor ‘de meest indrukwekkende bijdragende rol’, gingen naar Majd Mardo voor zijn rol in Age of Rage van ITA-Ensemble (Arlecchino) en Helen Kamperveen voor haar rol in What is Love van Theater Utrecht & DOX (Colombina).

De VSCD Mime/Performance prijs (voor de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het voorafgaande seizoen) ging dit jaar naar De Gabber Opera van URLAND.

Trojan Wars (14+) door HNTjong/Het Nationale Theater werd beloond met de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie. Perry Gits ontving de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater voor zijn multidisciplinaire optreden in PERRY (15+) van Tafel van Vijf muziektheater. Carly Everaert ontving de Prosceniumprijs 2022 voor haar jarenlange staat van dienst als kostuumontwerper.

Naast de VSCD Toneelprijzen zijn tevens de Regieprijs en de ACT Award uitgereikt. Ilay den Boer ontving de Regieprijs voor Salomonsoordeel van TG Ilay | Likeminds | Het Zuidelijk Toneel voor ‘de meest indrukwekkende regie van het afgelopen seizoen’. Intimiteitscoördinatie Nederland: Markoesa Hamer, Cynthia Abma, Marjan Lammers en Anna van Schijndel kregen de ACT Award uitgereikt. De prijs voor een persoon of instelling die bijdraagt aan de verbetering van het werkveld van acteurs.

Terug naar Nieuws