Nieuws

Theaterprijzen en nominaties

Eline Arbo wint de regieprijs 2020 voor haar theaterhit Weg met Eddy Bellegueule bij Toneelschuurproducties. De acteurs van de voorstelling, Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten, zijn samen genomineerd voor de beste mannelijke (Louis d’Or) hoofdrol van vorig seizoen. Dat maakte de VSCD Toneeljury bekend op de afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

Ook René van ’t Hof is kanshebber, voor zijn rol in Eindspel bij Theater Rotterdam. Voor de Theo d’Or (beste vrouwelijke hoofdrol) werd Lotte Dunselman alvast genomineerd, voor haar rol in De Poolse bruid bij het Noord Nederlands Toneel en tgECHO. Genomineerd voor de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol, werd Sanne Samina Hanssen voor haar rol in Angels in America bij Olympique Dramatique en Toneelhuis. Haar medespeler in de voorstelling Lukas Smolders maakt kans op een Arlecchino (beste mannelijke bijrol). Louis van der Waal is genomineerd voor de Arlecchino voor zijn rol in Rijgen bij NTGent.

Wel uitgereikt dit jaar werd de ACT Award namens de belangenvereniging voor acteurs. Die ging naar Ernestine Comvalius, die dit jaar afscheid neemt van het Bijlmer Parktheater waar ze vanaf het ontstaan directeur van is. Daarvoor gaf ze tien jaar leiding aan voorloper het Krater Theater. Volgens de acteursvereniging werd het Bijlmer Parktheater ‘een plek van ontmoetingen’. ‘Door een diverse programmering en door een podium te zijn voor verhalen die nergens anders verteld werden. Veel acteurs, vaak van kleur, maar zeker niet alleen van kleur, vonden er een thuis.’ In haar dankwoord noemde Comvalius de prijs ‘een parel aan de kroon van haar loopbaan’.

Verder maakte een kinderjury bekend dat De PodiumKids prijs, een nieuwe publieksprijs voor theater- dans- en muziekvoorstellingen voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, naar Lampje van Maas theater en dans gaat.

Terug naar Nieuws