Nieuws

Taskforce verzoekt om collectieve ontheffing culturele gelegenheden

Zojuist heeft de taskforce culturele en creatieve sector een brief gestuurd aan de voorzitter van de Veiligheidsregio’s Hubert Bruls, met een verzoek om hedenochtend te besluiten de culturele gelegenheden collectief vrij te stellen van de beperking tot 30 mensen.

Een van de taken van de Veiligheidsregio’s is dat van hen door het Rijk verwacht wordt te bepalen welke gebouwen van cultureel belang kunnen worden vrijgesteld van de beperking maximaal 30 mensen tegelijk binnen te laten. Zo werd gisteren tijdens de persconferentie medegedeeld door premier Rutte en minister Fe Jonge. De taskforce ziet hier een groot en acuut probleem ontstaan. Vanavond verwachten de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die ons land rijk is, hun gasten die reeds een kaartje hebben gekocht voor de voorstelling. Het is zaak om vandaag voor 18.00 uur duidelijkheid te hebben of er sprake is van een uitzondering of niet.

In de brief pleit de taskforce voor collectieve vrijstelling. In de schouwburgen, concertzalen, pop-, jazz- en improvisatiepodia, bioscopen en filmtheaters zijn door het ministerie van EZK goedgekeurde protocollen van kracht die een veilig bezoek kunnen garanderen: 1,5 meter afstand, gereserveerd en geplaceerd bezoek, veilige binnenkomst en vertrek. Zalen hebben daarmee slechts 20% capaciteit beschikbaar, maar zijn gelukkig open en kunnen toch enigszins hun maatschappelijke rol waarmaken, die juist in deze tijd zo nodig is.

Lees hier de brief.
Maatregelen Rijksoverheid 29 september 2020

Terug naar Nieuws