Nieuws

Taskforce: nu maatregelen nodig om culturele sector open te houden

In een brief aan het voltallige kabinet luidt de Taskforce culturele en creatieve sector de noodklok over stijgende energieprijzen en hoge inflatie. Door de coronacrisis is de weerbaarheid van de sector laag, de reserves zijn op. Deze nieuwe tegenslagen brengen de continuïteit van culturele organisaties acuut in gevaar. Werk en inkomen van kunstenaars en zelfstandig werkenden staan opnieuw op het spel.

De samenleving staat voor grote opgaven. Niet alleen de financiële weerbaarheid van menig huishouden wordt op de proef gesteld, ook de mentale gezondheid van mensen verslechtert. Kunst en cultuur spelen een essentiële rol in onze mentale gezondheid. Samen uitgaan, een film of voorstelling pakken, je onderdompelen in beeldende kunst en erfgoed, bezoek aan bieb of muziekschool – het zijn momenten die zorg en stress wegnemen, het leven kleur en betekenis geven. Houd dit aanbod daarom toegankelijk en betaalbaar.

De Taskforce komt in een brandbrief aan kabinet en andere overheden met een reeks voorstellen om de lastendruk in de sector snel en effectief te verlichten. De belangrijkste: compensatie voor stijgende energiekosten, proportionele indexatie van subsidies en steun voor makers en zelfstandig werkenden, onder meer door uitstel schrappen zelfstandigenaftrek. De culturele en creatieve sector doet ook een beroep op Rijk, provincies en gemeenten om nú te investeren in verduurzaming van cultuurgebouwen en in een ambitieus programma voor energietransitie.

Terug naar Nieuws