Nieuws

Schrijfopdracht theatertekst

Het Nationaal Theaterweekend (HNT) heeft het initiatief genomen om ieder jaar een toneelschrijver een nieuwe theatertekst te laten schrijven. De tekst wordt kosteloos aan alle theatergroepen, amateur en professioneel, in Nederland ter beschikking gesteld.

Alle deelnemende theaters aan het weekend kunnen in samenwerking met een (lokaal) gezelschap het nieuw geschreven stuk laten opvoeren. Zo gaat hetzelfde toneelstuk, overal in Nederland, tegelijkertijd in première. Het eerstvolgende Theaterweekend vindt plaats op 28, 29 en 30 januari 2022.

De naam van de eerste schrijver zal bekend worden gemaakt tijdens het Theaterfestival 2021. Tevens zal dan een geënsceneerde lezing te horen zijn door professionele acteurs van een eerste fragment.

Gezamenlijk initiatief promotie podiumkunsten
Met dit initiatief wil HNT niet alleen een impuls geven aan de Nederlandse toneelschrijfkunst, maar ook de samenwerking stimuleren tussen amateur- en professionele kunsten en theaters. Daarom worden nadrukkelijk àlle gezelschappen uitgenodigd de tekst op te voeren in hun theater in de buurt. Het Nationale theaterfonds en Het Prins Bernard CultuurFonds stellen een opvoeringsbudget beschikbaar om de samenwerking tussen de gezelschappen en het theater te stimuleren.

Het Theaterweekend heeft met dit initiatief de ambitie uitgesproken om een nieuwe traditie te starten met dezelfde status als het Boekenweekgeschenk. We werken daarom samen met de CPNB en hanteren hetzelfde thema als de Boekenweek. De NAPK ondersteunt de publicatie van deze nieuwe teksten.

Terug naar Nieuws