Nieuws

Prominenten: “Open zo snel mogelijk de poorten van de cultuur”

Op initiatief van Roger van Boxtel roepen prominenten uit het bedrijfsleven en oud-politici het kabinet op om de poorten van de cultuur sneller te openen:

‘De cultuursector is al maandenlang dicht. De lockdown maakt pijnlijk zichtbaar hoezeer cultuur gemist wordt. We snakken ernaar samen te eten, te drinken, te sporten. En geraakt te worden door kunstenaars, in theater, concertzaal, museum, bioscoop of op festivals. Kunst is schuurmiddel en bindmiddel. Het is de spiegel voor een maatschappij die zichzelf serieus neemt en die iedereen die er deel van uitmaakt, verbindt. Inclusief én divers.

Door de cultuursector nu achter aan te laten sluiten in de opening van de samenleving, wordt voorbijgegaan aan de enorme maatschappelijke waarde van die sector, die bovendien de motorolie is van de Nederlandse economie. Een economie die in grote mate steunt op toerisme, op een aantrekkelijk vestigingsklimaat, en op de behoefte om ­samen te werken, te wonen en te leven.

De cultuursector heeft ook afgelopen zomer al aangetoond dat zij veilig open kan met bestaande protocollen. De wetenschappelijke uitkomsten van de Fieldlab Evenementen ondersteunen dat, voor binnen- en buitenlocaties.
Met een versnelde opening kan de cultuursector weer aan de slag, wordt maatschappelijk en economisch verlies beperkt en kan het publiek weer genieten van cultuur. Als cultuurliefhebbers roepen wij het kabinet op om niet langer te wachten: open zo snel mogelijk de poorten van de cultuur!’

Roger van Boxtel, 0ud-president-directeur Nederlandse Spoorwegen
Marry de Gaay Fortman, partner Houthoff
Jozias van Aartsen, oud-burgemeester Den Haag

Klik hier voor de volledige lijst van ondertekenaars.

Terug naar Nieuws