Nieuws

Foto: Maas TD – Beauty en het Beest © Phile Deprez

De jeugdtheatergezelschappen in de culturele basisinfrastructuur krijgen de Prijs van de Kritiek 2018. De verzamelde Nederlandse theatercritici verlenen de gezelschappen deze eer ‘voor de unieke, veelzijdige vormen van theater die zij brengen voor jonge kijkers’. De prijs wordt op 6 oktober 2018 uitgereikt in de Stadsschouwburg Haarlem, na afloop van de première van De Krijtkring, de laatste voorstelling van Liesbeth Coltof als artistiek leider van De Toneelmakerij.

De negen jeugdtheatergezelschappen – De Toneelmakerij, Het Houten Huis, Sonnevanck, Kwatta, Het Laagland, Artemis, Het Filiaal, NT Jong en Maas – worden overal ter wereld, tot in Korea en Zuid-Afrika, uitgenodigd om hun werk te komen spelen. Toch lees je er volgens de critici nog maar zelden over in de landelijke dagbladen, werken zij met budgetten die kleiner zijn dan in het volwassenencircuit en blijven hun artistieke prestaties ondergewaardeerd.

De leden van de Kring van Nederlandse Theatercritici kiezen ieder jaar een winnaar van de Prijs van de Kritiek. Dit kan een persoon, instelling of initiatief zijn die of dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret. De prijs bestaat sinds 1967. De trofee is een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen. De vorige prijswinnaars waren De Warme Winkel, De Nieuwe Toneelbibliotheek en Johan Doesburg.

Terug naar Nieuws