Nieuws

Prijs van de Kritiek uitgereikt aan Taskforce culturele sector

Gisteren is de Prijs van de Kritiek 2021 uitgereikt aan de Taskforce culturele en creatieve sector. Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce en van Kunsten ’92, kreeg de prijs uit handen van theatercriticus Marijn Lems.

De Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) kende de prijs aan de taskforce toe, omdat ‘de lobby richting Den Haag nog nooit zo eensgezind was.’ In de laudatio sprak Marijn Lems: ‘Met de toekenning van de Prijs van de Kritiek 2021 aan de Taskforce culturele en creatieve sector van Kunsten ’92 wil de Kring haar grote bewondering en instemming betuigen voor het werk dat u heeft verricht. U schreef hartenkreet en noodkreet naar Den Haag, aan de Tweede Kamer, aan de bewindslieden en aan het demissionaire kabinet. Dat heeft effect gehad. U bent gehoord. Uw initiatief is zowel financieel als mentaal een enorme en onmisbare steun voor alle betrokkenen bij de culturele sector.’ Lees de volledige laudatio.

De Taskforce culturele en creatieve sector, die wordt aangevoerd door Kunsten ’92, werd direct in de eerste week van de coronacrisis (maart 2020) opgericht. Het is een samenwerkingsverband van ruim 100 branche-, beroeps- en belangenorganisaties. Doel van de taskforce is om door gezamenlijke analyses, informatie-uitwisseling en afstemming de coronacrisis het hoofd te bieden. Ook de NAPK is aangesloten.

De leden van de KNT kiezen ieder jaar een winnaar van de Prijs van de Kritiek. Dit kan een persoon, instelling of initiatief zijn die of dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret. De prijs, een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen, bestaat sinds 1967.

Terug naar Nieuws