Nieuws

Prijs van de Kritiek 2021 naar taskforce culturele sector

De Taskforce culturele en creatieve sector krijgt de Prijs van de Kritiek 2021. De verzamelde Nederlandse theatercritici lauweren de lobbykoepel vanwege de ‘intensieve en eendrachtige behartiging van de belangen van de cultuursector tijdens de coronacrisis’.

De Taskforce is een koepelorganisatie van onder meer Kunsten ’92, de Federatie Cultuur en branche- en belangenverenigingen zoals de NAPK en werd vrijwel direct na de eerste theatersluiting in maart 2020 opgericht om de sectorspecifieke problematiek naar aanleiding van de coronacrisis te beschrijven en oplossingen te formuleren. Aangesloten partijen inventariseren de financiële schade op de korte en de langere termijn en ontwikkelen in wekelijkse gesprekken onder leiding van Kunsten ’92 voorzitter Jan Zoet voorstellen voor ondersteuning. De lobby richting Den Haag was volgens de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) dankzij de Taskforce nog nooit zo eensgezind. ‘De coronacrisis is een enorme klap voor de cultuursector, maar zonder de Taskforce zou de schade nog veel groter zijn geweest.’

De leden van de KNT kiezen ieder jaar een winnaar van de Prijs van de Kritiek. Dit kan een persoon, instelling of initiatief zijn die of dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret. De prijs, een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen, bestaat sinds 1967. Eerder wonnen onder meer Theaterfestival Boulevard (2020) en muziektheatergroep Orkater (2019).

Wanneer de prijs wordt uitgereikt, wordt later bekendgemaakt.

Terug naar Nieuws