Nieuws

Podiumkunstproducenten gematigd enthousiast over heropening

De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) is gematigd enthousiast over de heropening van de cultuursector die gisteren is aangekondigd. Boven alles zijn de podiumkunstproducenten blij dat er – mede dankzij de krachtige roep om heropening vanuit de sector – weer gespeeld kan worden voor publiek.

Tegelijkertijd zorgen de begrenzingen aan de capaciteit en tijd (tot 22.00 uur, placering op 1,5 meter, max. van 1.250 bezoekers) ervoor dat een voorstelling onder de huidige voorwaarden financieel niet uit kan. Deze beperkingen zullen de NAPK gezelschappen en ensembles er niet van weerhouden om te spelen. De wens om het publiek weer live te mogen begroeten is groot.

Structureel openblijven
De huidige versoepelingen gelden voor zes weken, met een tussentijds weegmoment over drie weken. Twee jaar van op- en afschalen en voortdurende onzekerheid hebben diepe sporen achtergelaten in de sector. Voor de producenten is het van het grootste belang dat de politiek de garantie geeft dat de podia vanaf nu structureel openblijven, zodat de sector serieus kan werken aan herstel en het publiek weer live deelgenoot kan zijn van mooie voorstellingen en concerten. Daarbij blijft financiële ondersteuning voor producenten en podia noodzakelijk tot er weer voor volle zalen gespeeld kan worden.

Openingsplan Taskforce Cultuur biedt perspectief
Producenten kunnen hun bedrijfsvoering optimaliseren als het kabinet gehoor geeft aan het openingsplan van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector, dat mede door de NAPK is opgesteld. Het plan vraagt onder andere om een tijdige aankondiging, zodat publiek, podia en artiesten zich kunnen voorbereiden. Dit is vooral belangrijk om het publiek, dat dusver nog afwachtend is, weer te kunnen verzekeren van een programma.

Terug naar Nieuws