Nieuws

Om de podiumkunsten in Nederland de komende vier jaar in leven te houden, is er een structurele investering van 19,5 miljoen per jaar nodig. Dat schrijven 50 podiumkunstenfestivals in een brief aan de Tweede Kamer. 

De Verenigde Podiumkunstenfestivals schetsen, in naam van meer dan 50 festivals, ‘een inktzwarte toekomst’ voor de podiumkunsten in Nederland: vooral de regio’s zullen ‘hele infrastructuren zien verdwijnen’. Dat zijn volgens hen de gevolgen van de laatste uitslagen bij het Fonds Podiumkunsten voor de producenten, de ‘halfslachtige’ toekenningen in de BIS voor de podiumkunstenfestivals én het grote drama van de coronacrisis.

Om de sector overeind te houden is volgens de festivals een essentiële verhoging van de meerjarige budgetten van zowel de Culturele Basisinfrastructuur (BIS) als het Fonds Podiumkunsten (FPK) nodig. Van de gevraagde 19,5 miljoen euro moet 15,8 miljoen naar de positief beoordeelde producenten die door het budgetplafond alsnog afvielen bij het Fonds Podiumkunsten (de zogenaamde B-lijst), 1,7 miljoen naar de acht gehonoreerde, maar wel gekorte podiumkunstenfestivals in de BIS en 2 miljoen naar zeven nieuwe podiumkunstenfestivals in de BIS.

Bron: Theaterkrant

Terug naar Nieuws