Nieuws

Paradisodebat

Paradisodebat

Na anderhalf jaar grotendeels op slot te zijn geweest gaat alles steeds verder open. De samenleving, de cultuursector – er kan steeds meer, het gaat weer wat beter. Maar er is nog veel te doen. Zowel binnen onze grenzen als daarbuiten.

De pandemie heeft de pijnpunten in de culturele en creatieve sector en de samenleving blootgelegd, de verschillen uitvergroot en de uitdagingen van deze tijd nog voelbaarder gemaakt. De positie van zelfstandigen en makers is precair, de nood voor verandering naar een inclusievere samenleving is alleen maar groter en de klimaatcrisis wordt alsmaar alarmerender. Ondertussen duurt het nog wel even voordat onze sector volledig is hersteld van deze harde klap.

Hoe zorgen we dat we sterker uit deze crisis komen en wat nemen we mee uit de afgelopen anderhalf jaar? Welke kansen, uitdagingen en opdrachten liggen er voor de toekomst? En hoe pakt de culturele en creatieve sector de essentiële rol die zij in de samenleving heeft om de crisissen van deze tijd aan te gaan?

Marietje Schaake – directeur internationaal beleid Cyber Policy Center Stanford Universiteit, President Cyber Peace Institute en voormalig Europarlementariër – opent dit jaarlijkse debat met haar reflectie op de samenleving en de opgaven waar we in de huidige wereld voor staan.
Onze sprekers doen vanuit hun praktijk inspirerende en concrete voorstellen welke rol de sector wil en moet pakken in deze tijden: Ann Demeester (kunstcriticus en Directeur Frans Hals Museum), Merlijn Twaalfhoven (componist en creatief onderzoeker van maatschappelijke problemen), Imara Limon (conservator Amsterdam Museum), Francesco Veenstra (architect en oprichter Vakwerk, en toekomstige Rijksbouwmeester) en Wouter van Ransbeek (creative producer en directeur ITA).

Onder leiding van journalist Aldith Hunkar reageren de nieuwe cultuurwoordvoerders in de Tweede Kamer op de uitdagingen en concrete vragen die de sprekers hen voorleggen. Stadsdichter Gershwin Bonevacia baant zich door de gesprekken en voorstellen en sluit de bijeenkomst af met een poëtisch pleidooi. Voor de politici om aan te pakken in de komende kabinetsperiode, en voor ons als sector om ons hard voor te maken. Want het kan – en moet – beter.

Datum: zondag 29 augustus 2021
Tijd: 16.00 – 18.00 uur (zaal open 15.30 uur)
Locatie: Paradiso | Weteringschans 6 – 8 | Amsterdam
Aanmelden is verplicht

*Dit evenement vindt live plaats vanuit Paradiso Amsterdam. Vanwege de veranderlijke omstandigheden die mogelijk invloed hebben op de totale capaciteit is er een beperkt aantal plekken beschikbaar. Daarom ontvangen alle aangemelde personen een week voor het debat een mail om hun aanmelding te bevestigen.

Het evenement is ook te volgen via een livestream, het is niet nodig hier vooraf voor aan te melden.
Terug naar Nieuws