Nieuws

Theatergroep Orkater heeft dinsdag 2 juli een brandbrief gestuurd naar minister van Engelshoven en de cultuurwoordvoerders in de Tweede Kamer. In de brief stelt het gezelschap van de broers Alex en Marc van Warmerdam niet te snappen waarom Orkater in het nieuwe Kunstenplan niet voorkomt. De brief is ondertekend door een groot aantal vaste acteurs en muzikanten die regelmatig onder de paraplu van Orkater werken of het gezelschap een warm hart toedragen, zoals Micha Hamel, Geert Lageveen, Mike Libanon, Gijs Scholten van Aschat, Reinout Scholten van Aschat, Titus Tiel Groenewege en Leopold Witte. Een citaat uit de brief: “U streeft voor het Kunstenplan 2021-2024 naar vernieuwing, dynamiek, ruimte voor nieuwe kunstvormen, diversiteit en een eerlijke beroepspraktijk”, stelt het ensemble. “Het is precies waarom Orkater binnen het landelijke theaterbestel al jaren een vaste waarde is en dat vooral moet blijven.”

Het gezelschap lanceerde onder meer in 2009 het programma Orkater/De Nieuwkomers, dat jonge makers een podium biedt om elke crossover tussen theater en muziek te maken. Het project is ontwikkeld samen met theaterprogrammeurs uit heel Nederland; een van de wensen van de minister is ook dat instellingen de handen ineen slaan, beklemtoont de groep. Diverse recente voorstellingen werden door pers en publiek zeer goed gewaardeerd.
“Al meer dan 47 jaar wordt Orkater bewonderd en bejubeld en al net zo lang weet de landelijke overheid met regelmaat geen raad met het tweede theatergezelschap van Amsterdam”, staat in de brief. “Als een hete aardappel worden we van het ene bordje op het andere geschoven, muziek, theater, multidisciplinair, muziektheater. Tot op heden kwamen we dan tenminste nog op een bordje terecht.”
Het ensemble noemt het “verbazingwekkend” gezien de onderliggende bedoelingen van de uitgangspunten van de minister dat het gezelschap wordt getorpedeerd. “Het gezelschap stelt zich niet reactief op ten opzichte van wat er politiek verlangd wordt. Nee, het loopt voor de troepen uit. Orkater is voortrekker, of het nou om talentontwikkeling, Fair Practice, diversiteit, cultureel ondernemerschap, spreiding of samenwerking met derden gaat. Hoe kan het dan toch gebeuren dat Orkater niet terug te vinden is in uw nota?”

Lees hier de hele brief.

Terug naar Nieuws