Nieuws

Open brief aan nieuwe staatssecretaris

Neem culturele instellingen serieus in hun rol als agents of change als het gaat om klimaat en ecologie. Daartoe roept theatermaker Thomas Lamers van Collectief Walden op in een open brief aan de nieuwe demissionaire staatssecretaris van Cultuur Fleur Gräper op het platform Binnenlands Bestuur. Hij verwijst daarbij naar het statement TE ZIJN OF NIET TE ZIJN dat inmiddels door meer dan 140 culturele instellingen is ondertekend.

Lamers schrijft dat de culturele sector net zo goed als alle andere sectoren existentieel bedreigd wordt door klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Wat de cultuur volgens hem wel uitzonderlijk maakt, ‘is het vermogen om de zaadjes te planten van verandering’. Innovatie begint met verbeelding en inspiratie. De wereld van morgen begint in de hoofden van makers, ontwerpers en idealisten. Lamers vraagt de nieuwe staatssecretaris om deze kracht tot vertrekpunt te maken van het aankomende cultuurbeleid, en te laten doordringen tot andere departementen die met de transitie bezig zijn. Want alleen kunst kan de wereld natuurlijk niet redden, maar zonder kunst is het sowieso vergeefs.

Deze visie wordt gedeeld met de inmiddels ruim 140 ondertekenaars van het eerder gelanceerde manifest TE ZIJN OF NIET TE ZIJN, een samenwerking van onder andere Collectief Walden, Jakop Ahlbom Company en de NAPK, waarmee culturele instellingen aandacht vragen voor de klimaatcatastrofe. Ze beloven hun bijdrage te leveren aan het verduurzamen van hun activiteiten en vragen om serieus genomen te worden in hun rol als aanjagers van verandering. Ze voegen dit statement ook toe aan komende subsidieaanvragen.

Het statement kan nog steeds ondertekend worden.

Terug naar Nieuws