Nieuws

foto Anna van Kooij

In opdracht van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft adviesbureau Blueyard onderzoek gedaan naar de genderindeling van de VSCD Toneelprijzen. Het rapport van Blueyard zal op donderdag 1 september tijdens het Nederlands Theaterfestival worden gepresenteerd en bediscussieerd.

De VSCD Toneelprijzen Louis d’Or, Theo d’Or, Colombina en Arlecchino bestaan al sinds de jaren ’50/’60 en zijn dé Toneelprijzen voor de meest indrukwekkende dragende en bijdragende rollen voor mannen en voor vrouwen. Het onderscheid in gender is gezien de maatschappelijke ontwikkelingen niet meer vanzelfsprekend.

Al geruime tijd is er door de juryleden en de VSCD over dit onderwerp gesproken. De VSCD streeft naar meer oog voor diversiteit en inclusie in de gehele theatersector, dat geldt ook voor de prijzen. Daarom willen wij de genderindeling van onze Toneelprijzen heroverwegen, met oog voor de historie van de prijzen én de impact van eventuele veranderingen.

Het onderzoeksrapport
Adviesbureau Blueyard heeft in opdracht van de VSCD een verkennend onderzoek uitgevoerd naar dit actuele en complexe gendervraagstuk. Zij deden hiervoor zowel desk- als fieldresearch. Er is gesproken met acteurs, juryleden en experts (m/v/x) binnen en buiten het theaterveld. Hieruit is een compacte weergave van de kwestie voortgekomen en in het onderzoeksrapport worden ook een aantal richtingen voor verandering verkend. Lees hier het rapport.

Presentatie rapport en uitreiking VSCD Toneelprijzen
Het Theaterfestival zal tijdens NTF PRO aandacht besteden aan deze kwestie. Op donderdag 1 september wordt om 10:00 het rapport gepresenteerd door de onderzoekers van Blueyard. Daarnaast worden er twee sessies gewijd aan een paneldiscussie en een gesprek met de professionals uit de theatersector.

Dit jaar worden de VSCD Toneelprijzen voor het theaterseizoen 2021-2022 nog volgens de traditionele categorieën uitgereikt, op zondag 11 september tijdens het Gala van het Nederlandse Theater. Over het aanpassen van de Toneelprijzen vanaf volgend seizoen zal het bestuur van de VSCD in een later stadium beslissen.

Terug naar Nieuws