Nieuws

Nominaties  Theo d’Ors bekend

De Nederlandse Toneeljury heeft op 29 mei 2024 de nominaties voor de VSCD Toneelprijzen bekendgemaakt tijdens het televisieprogramma Theater Maas (AVROTROS) op NPO 2.

Met ingang van het huidige theaterseizoen 2023-2024 zijn de VSCD Toneelprijzen aangepast, want het klassieke binaire genderonderscheid past niet meer in deze tijd. Door de prijzen genderinclusief te maken, wil de VSCD aangeven dat er gelijke kansen moeten zijn, met ruimte voor alle genderidentificaties. Het is tijd voor verandering en op het Gala van het Nederlands Theater van 2024 worden de Toneelprijzen voor het eerst in de nieuwe vorm uitgereikt. Het Gala vindt plaats ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival, dit jaar op zondag 15 september in Internationaal Theater Amsterdam.

De VSCD Toneelprijzen voor acteurs worden voortaan de Theo d’Ors genoemd en worden toegekend in drie categorieën, met elk vier nominaties:

– Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol: Emmanuel Ohene Boafo en Bram Suijker in A Case for the Existence of God van Theater Rotterdam in regie van Erik Whien, Lowie van Oers in Wittgenstein 2. Aan de taal ligt het niet van Bo Tarenskeen, Maria Kraakman in Prima Facie van ITA Ensemble in regie van Eline Arbo en Ntando Cele in SPAfrica van Studio Julian Hetzel en Ntando Cele

– Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een bijdragende rol: Charlie Chan Dagelet in Huis van Troje van Toneelschuur Producties in regie van Mateusz Staniak, Fjodor Jozefzoon in Brown Sugar Baby van Het Nationale Theater in regie van Eric de Vroedt, Jesse Mensah in De Wetten van ITA Ensemble in regie van Eline Arbo en Sharlee Daantje in Het achtste leven (voor Brilka) van Theater Oostpool in regie van Nina Spijkers

– Theo d’Or voor de meest grensverleggende podiumprestatie: Bo Tarenskeen voor het maken en performen van Wittgenstein 2. Aan de taal ligt het niet van Bo Tarenskeen, Carolina Bianchi voor het maken en performen van Cadela Força: Capítulo I: A Noiva e o Boa Noite, Cinderela van Carolina Bianchi y Cara de Cavalo & Metro Gestão Cultural / Frascati Producties, Princess Isatu Hassan Bangura voor het maken en performen van Great Apes of the West Coast van NTGent / Via Zuid / Likeminds en Romana Vrede en OTION voor het maken en performen van Tijd zal ons leren van Het Nationale Theater in eindregie van Erik Whien.

Meer informatie

Terug naar Nieuws