Nieuws

Nominaties Nederlandse dansprijzen

Chloé Albaret, Maria Ribas, Anna Ol, Karolina Szymura, Christian Yav en Sedrig Verwoert zijn genomineerd voor een Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie van het seizoen. Omdat er vorig jaar geen Zwanen werden uitgereikt, selecteerde de jury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) kanshebbers uit de voorbije twee seizoenen. Choreografen Nicole Beutler, Alida Dors, Ann Van den Broek, Dunja Jocic en Marco Goecke zijn genomineerd voor een Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2020 & 2021’. De winnaars worden 1 oktober bekend gemaakt op Het Nederlandse Dansdagen Gala.

Naast de nominaties voor de Zwanen, maakte de Nederlandse Dansdagen vandaag ook de kanshebbers bekend voor de eigen ‘Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht’. Jaarlijks roept het festival op om veelbelovende choreografen te nomineren en hen met deze stimuleringsprijs van € 10.000 een kans te geven nieuw en innovatief werk te creëren. Het resultaat daarvan gaat het jaar daarop in première tijdens het festival.

Genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2021 zijn Astrid Boons, Dalton Jansen (BLACK BIRDS) en Joop Oonk (Misiconi). In de categorie ‘Jong Publiek’ maken Honey Eavis (o.a. Nationale Opera & Ballet en het Koninklijk Concertgebouw), Lonneke van Leth (jeugddansgezelschap Lonneke van Leth Dans) en MAN || CO (Lisa Feij, Susan Hoogbergen, Sjifra IJpma en Roma Koolen) kans.

Alle genomineerde dansproducties voor een Zwaan op een rij:
8:Metamorphosis van NBProjects/Nicole Beutler
Or Die Trying van Stichting Backbone/Alida Dors
Memory Loss van Stichting WArd/waRD / Ann Van den Broek
De Panter van Bird Productions i.s.m. Korzo/Dunja Jocic
The Big Crying van Nederlands Dans Theater 2/Marco Goecke

Alle genomineerde dansers voor een Zwaan op rij:
Chloé Albaret in Aperture van Edward Clug (Nederlands Dans Theater 1)
Maria Ribas in Sweet like a chocolate van Emio Greco en Pieter C. Scholten (ICK Dans Amsterdam)
Christian Yav en Sedrig Verwoert in They/Them (coproductie Korzo)
Anna Ol in Metamorphosis van David Dawson (Het Nationale Ballet)
Karolina Szymura in Arise van Astrid Boons (De Châtel sur Place en Korzo)

De Nederlandse Dansdagen vinden dit jaar plaats van 30 september tot en met 7 oktober. Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 1 oktober wordt naast de twee festivalprijzen en de Zwanen van de VSCD, ook de Gouden Zwaan uitgereikt aan een choreograaf die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans.

Terug naar Nieuws