Nieuws

Een netwerk van instellingen start een gezamenlijk netwerk en platform om erfgoed uit de podiumkunsten digitaal toegankelijk te maken. Podiumkunst.net wil collecties beter zichtbaar en vindbaar maken en een inspiratiebron zijn voor kunstenaars, ontwerpers en publiek.  Theaterkrant is een van de initiatiefnemers.

Podiumkunst.net gaat digitale samenwerking tot stand brengen tussen verschillende typen instellingen, van theatergroepen tot muziekarchieven. Door kennis en collecties te bundelen, wil het kunstenaars stimuleren om bezig te zijn met erfgoed en zich actief te verhouden tot het verleden van hun discipline. Podiumkunst.net richt zich daarbij specifiek ook op studenten aan de kunstvakopleidingen. Zo wil het platform het erfgoed van de podiumkunsten levend houden.

In 2021 begint Podiumkunst.net onder meer meteen een aantal projecten om het bewustzijn over het belang van het digitaliseren van erfgoed te vergroten. Het gaat in de theatersector om een project met betrekking tot het erfgoed van de multiculturele theatergroepen als DNA, Cosmic, MC en Rast en trajecten rondom theatercollectieven, musical en opera. Daarnaast wordt begonnen met het ontwikkelen van een gemeenschappelijke  technische infrastructuur. Daarvoor wordt in de theatersector samengewerkt met DIP, het digitale informatieplatform voor de podiumkunsten. De bestaande initiatieven Theaterencyclopedie en het Theaterjaarboek krijgen een plek binnen Podiumkunst.net als plekken waar het erfgoed zichtbaar wordt.

Podiumkunst.net is een gezamenlijk initiatief van Theaterkrant, Stichting Theater in Nederland, Allard Pierson/De Theatercollectie, Nederlands Jazz Archief, Stichting Omroep Muziek, Muziekweb en Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid als penvoerder. Het initiatief komt voort uit de inspanningen om het erfgoed van de podiumkunsten te redden na de sluiting van de sectorinstituten, zoals Theater Instituut Nederland. De Raad voor Cultuur oordeelde vorige week positief over hun aanvraag en de Minister heeft dit advies deze week overgenomen. Hiermee kan Podiumkunst.net van start. Eerder oordeelde de Raad al positief over de de aanvraag van Allard Pierson, die de Theatercollectie van het TIN nu beheert.

Bron: Theaterkrant

Terug naar Nieuws