Nieuws

Meerderheid NAPK leden heeft met steunmaatregelen zzp’ers doorbetaald

De NAPK heeft in september naar aanleiding van overleg met de Kunstenbond onderzoek gedaan onder haar leden naar het trickle down effect van de eerste steunmaatregelen voor de sector.  Hieruit is gebleken dat 78% van haar leden zzp’ers en tijdelijke werknemers geheel of gedeeltelijk heeft doorbetaald. Het gaat om de periode maart tot en met juni 2020. Deze conclusie is met de Kunstenbond en het ministerie van OCW gedeeld.

Wij herkennen ons daarom geenszins in het artikel zoals dat verschenen is op 11 november 2020 op nu.nl. De conclusies zoals beschreven volgen geenszins de feiten en cijfers zijn niet juist geïnterpreteerd. De NAPK heeft nooit gepretendeerd om namens de hele sector te spreken. Ons onderzoek was een eerste peiling onder de leden in hoeverre het eerste steunpakket gebruikt is om zzp’ers in de gesubsidieerde podiumkunsten in de periode maart – juni 2020 te compenseren en wat de vooruitzichten voor het najaar waren.

Het lijkt ons als branchevereniging een goede zet voor de hele sector als er nader onderzoek gedaan wordt naar de positie van zzp’ers. Ons aller belang ligt vooral in het blijven benadrukken dat het belangrijk is dat er na de crisis een levensvatbare en veerkrachtige sector overblijft. Daarbij zijn zowel behoud van infrastructuur als zelfstandige makers/uitvoerenden van gelijkwaardig groot belang.

 

Terug naar Nieuws