Nieuws

Lockdown verlengd tot tenminste 2 maart

De huidige lockdown wordt bijna in zijn geheel tot tenminste 2 maart verlengd. Ook de theaters blijven nog een maand dicht. Dat zei demissionair premier Mark Rutte gisteravond op een nieuwe persconferentie over het coronabeleid. Demissionair minister Hugo de Jonge presenteerde een aangepaste routekaart die bij toekomstige besluitvorming ‘richting en houvast’ moet geven.

Alleen voor basisscholen en niet-essentiële winkels kondigde Rutte vandaag versoepelingen aan. Het kabinet vreest ‘een derde golf’ door de opkomst van de Britse variant van het coronavirus, die een stuk besmettelijker is dan de ‘oude’ variant.

De theaters zijn sinds 15 december weer volledig gesloten voor publiek. Op 23 februari wil het kabinet een besluit nemen over de periode na 2 maart. Culturele instellingen mogen volgens de nieuwe routekaart open als het huidige risiconiveau van ‘zeer ernstig’ daalt naar ‘ernstig’. Theaters en concertzalen mogen dan maximaal 30 toeschouwers ontvangen.

Bij risiconiveau 2 of ‘zorgelijk’ (per week tussen de 35 en 150 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners en tussen de 4 en 16 ziekenhuisopnames per miljoen inwoners) worden dat er maximaal 50 en bij risiconiveau 1 of ‘waakzaam’ maximaal 100 toeschouwers. Bij alle niveaus blijven reservering, registratie, gezondheidscheck en zitplaats verplicht. Het toegestane publieksaantal is steeds inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel. Bij alle aantallen staat de opmerking dat er momenteel ‘nader onderzocht wordt of – en onder welke voorwaarden – een geschikte alternatieve norm kan gelden’.

De Jonge zei vanavond ook intensiever te willen gaan testen, en te gaan onderzoeken of op basis van testen theaters en voetbalstadions weer eerder open kunnen voor publiek.

Terug naar Nieuws