Nieuws

foto Jassir Jonis

De NAPK organiseerde bij Het Nationale Theater (HNT) een gesprek tussen Fleur Gräper-Van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media en een aantal jeugdgezelschappen.

Samen met HNT Jong, Maas theater en dans en Danstheater Aya gingen we het gesprek aan over zorgelijke ontwikkelingen in de jeugdpodiumkunsten. Sinds de coronaperiode merken we dat er door publiek (ouders en jongeren) heftiger wordt gereageerd op voorstellingen. Jongeren krijgen in het theater een oefening in empathie, juist door verhalen met thema’s die schuren. Waar het schuurt, daar gebeurt iets. 

Uit zorg voor het jonge publiek én de mensen in het vak intensiveren jeugdgezelschappen de organisatie en begeleiding rond schoolvoorstellingen. Het was een vruchtbaar gesprek, waarin we spraken over de essentie van jeugdpodiumkunsten en de uitdagingen die we voor ons hebben liggen. Jeugdpodiumkunsten blijven de verbinding zoeken, tussen makers en scholen en scholieren onderling. In september tijdens het Theaterfestival zetten we het gesprek voort.

Terug naar Nieuws