Nieuws

Don Duyns eerste schrijver Nationale Theatertekst

Het Nationaal Theaterweekend gaat ieder jaar een nieuwe theatertekst laten schrijven, die rechtenvrij ter beschikking wordt gesteld aan alle theatergroepen van Nederland om tijdens het weekend tegelijkertijd op te voeren. Don Duyns is de eerste schrijver van deze ‘Nationale Theatertekst’.

Met dit initiatief wil Het Nationaal Theaterweekend niet alleen een impuls geven aan de Nederlandse toneelschrijfkunst, maar ook een sterkere samenwerking tussen amateur- en professionele kunsten en theaters laten opbloeien. Het is de bedoeling dat deelnemende theaters samen met een (lokaal) gezelschap het nieuwe stuk laten opvoeren.

De stichting hoopt met de actie een nieuwe traditie te starten. De thematiek van het stuk zal jaarlijks aansluiten op het thema van de Boekenweek, voor 2021 is dit ‘Tweestrijd’. Als eerste Nationale Theatertekst schreef Don Duyns het stuk Water & vuur, een moderne zedenschets over het Nederland van nu, geplaatst in de microkosmos van een lokaal buurthuis. De schrijver noemt de opdracht ‘een enorme eer’. ‘Tijdens het schrijven verheugde ik me al op de diverse groepen die deze tekst of delen ervan gaan opvoeren of lezen.’

Duyns is een van Nederlands’ meest gespeelde toneelschrijvers. Hij kreeg voor zijn toneeloeuvre in 1992 de Perspectiefprijs, won voor het scenario van de korte film Spotters in 2015 de vakprijs de Zilveren Krulstaart, en samen met regisseur Pieter Kramer in 2019 de Prosceniumprijs.

Het Nationale Theaterfonds werkt samen met Het Prins Bernhard Cultuurfonds om een opvoeringsbudget beschikbaar te stellen. De NAPK ondersteunt de publicatie van de nieuwe teksten en de VSCD het lokaal coproduceren.

De eerstvolgende editie van het Het Nationaal Theaterweekendweekend is van 28 t/m 30 januari 2022. Wie met het boekenweekthema van 2022 ‘De eerste liefde’ aan de slag mag gaan, zal dan bekend worden gemaakt.

Terug naar Nieuws