Nieuws

Debatten Opera Fast Forward Festival

Tijdens het Opera Forward festival in Nationale Opera & Ballet worden diverse bijeenkomsten en debatten georganiseerd rond het thema duurzaamheid.

14 maart 16.30 uur: Kunst voor Klimaat #5
Welke rol kunnen private fondsen spelen in de verduurzaming van de sector?
Onder de noemer Kunst voor Klimaat organiseert theatergezelschap Silbersee een reeks gesprekken voor en met professionals over brandende vragen in het klimaatdebat en de weg naar een duurzame theatersector. Tijdens de vijfde editie van Kunst Voor Klimaat gaat Teun van de Keuken in debat met belangrijke spelers in de sector over de vraag: Welke rol kunnen private fondsen spelen in de verduurzaming van de sector? We gaan inzoomen op de geldstromen van private fondsen en de verduurzaming hiervan. Hoe zorgen private fondsen ervoor dat hun vermogensbeheerders groen én sociaal investeren of beleggen? Aanmelden

16 maart 14:00 uur: Talk – Ethics in art sponsorship
Wat is goed en fout geld in het financieren van kunst? Het thema van het Opera Forward Festival is dit jaar ‘(on)verantwoordelijkheid.’ Dit komt duidelijk naar voren in de operaproducties die gepresenteerd worden, zoals The Shell Trial en The Four Note Opera, maar ook in de verschillende studentenprojecten komt dit onderwerp steeds weer terug. Daarnaast spoort het thema aan om ook naar onze eigen verantwoordelijkheid te kijken; die van het instituut, de kunstvorm en de makers.

In de Talk: Ethics in art sponsorship wordt de financiële kant van de kunsten besproken. Vanwege teruglopende overheidssubsidies in de afgelopen decennia, moeten makers en instellingen op zoek naar andere manieren van financiering. Private fondsen, mecenassen en het bedrijfsleven zijn alternatieven, maar kun je als culturele instelling zomaar van iedereen geld aannemen? Bestaat er zoiets als goed en fout geld in het financieren van kunst en cultuur? Moet een instelling hierin keuzes maken en op basis waarvan? Heiligt het doel de middelen? Ook Nationale Opera & Ballet wordt door verschillende activistische groepen aangesproken op de sponsor ING, die bijdraagt aan de Junior Company van Het Nationale Ballet. Cultuursponsoring en de vragen die hierbij komen kijken worden besproken in de Talk: Ethics in art sponsorship onder leiding van moderator Mirthe Frese.

Meer informatie

Terug naar Nieuws