Nieuws

Cultuursector blijft in lockdown

Met uitzondering van kunst- en cultuurbeoefening blijft de gehele cultuursector nog zeker tot 25 januari op slot. Dat heeft het kabinet vrijdagavond bekend gemaakt tijdens de persconferentie.

In het verlengde van de openstelling van sportbeoefening mag er gelukkig vanaf zaterdagochtend 15 januari wel weer volop worden lesgegeven in de cultuurcentra en muziekscholen. Het kabinet trekt daar één lijn met binnensport, zoals eerder ook toegezegd: het mag weer, maar zonder publiek en boven de 18 jaar met een coronatoegangsbewijs.

Winkels, warenhuizen en bouwmarkten – commerciële doorstroomlocaties – mogen vanaf 15 januari weer openen zonder beperkingen, maar culturele doorstroomlocaties, zoals musea, monumenten en presentatieinstellingen, moeten hun deuren gesloten houden. Hier trekt het kabinet dus niet één lijn. De Taskforce culturele en creatieve sector benadrukt nogmaals dat er stevige protocollen gelden in de sector en dat er sinds het uitbreken van de coronacrisis nooit sprake is geweest van een toename van besmettingen door bezoek aan museum of monument (en overigens ook niet in theaters en concertzalen). De taskforce roept het kabinet opnieuw op tot een heldere routekaart voor heropening van de hele cultuursector. Het volgende ‘weegmoment’ is op dinsdag 25 januari a.s. Het kabinet gaf tijdens de persconferentie aan dat het daarbij eerst naar de cultuursector (en de horeca) zal kijken.

De cultuursector bereidt een rechtszaak voor tegen de Staat omdat bijvoorbeeld musea niet open mogen, en winkels wel. Door tal van artiesten en organisaties worden op dit moment acties en petities georganiseerd om het belang van kunst en cultuur voor onze samenleving te benadrukken en om spoedige heropening te bepleiten. Zo laten aanstaande woensdag meer dan dertig theaters op hun podia kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs klanten bedienen, onder de noemer Kapsalon Theater.

Terug naar Nieuws