Nieuws

Avondsluiting verlengd

Avondsluiting verlengd

Het kabinet verlengt de huidige avondlockdown tot en met in ieder geval 14 januari. Dat maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge gisteravond bekend in een nieuwe coronapersconferentie. Tussen 17.00 en 05.00 uur moeten theaters en concertzalen hun deuren gesloten houden voor publiek.

Met de maatregelen wil het kabinet het virus blijven terugdringen. Er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikron-variant.

Naast de verplichte avondsluiting, blijven voor theaters en concertzalen ook vaste zitplaatsen, 1,5 meter afstand en een coronatoegangsbewijs (voor iedereen vanaf 13 jaar ) verplicht. Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Om de zwaar getroffen culturele sector te ondersteunen, maakt het kabinet in totaal € 84,5 miljoen vrij voor een nieuw specifiek steunpakket. € 59,5 miljoen daarvan moet de gevolgen van de verlenging van de beperkende maatregelen compenseren. Het kabinet continueert met dat bedrag onder meer de ondersteuning voor de BIS-instellingen en de meerjarig gefinancierde instellingen bij de Rijkscultuurfondsen. Bij die fondsen komt er extra geld beschikbaar voor directe regelingen voor makers en zelfstandigen. Via de zogenaamde vernieuwde suppletieregeling zal bij het Fonds Podiumkunsten tot 85 procent van de kaarten van voorstellingen worden opgekocht, ook van geannuleerde voorstellingen.

Daarnaast trekt het kabinet € 25 miljoen uit voor de leenfaciliteit Cultuur+Ondernemen. Daar kunnen ondernemers tegen gunstige voorwaarden leningen afsluiten voor de herstart van producties of voor het aanvullen van reserves.

Om de steun aan zzp’ers beter te garanderen, belooft Minister Van Engelshoven bestuurlijke afspraken te gaan maken met medeoverheden, de Taskforce Culturele en Creatieve Sector en relevante brancheverenigingen over het doorbetalen van verplichtingen bij geannuleerde of door de maatregelen beperkte voorstellingen. Deze afspraken moeten verzekeren dat makers, technici en andere zzp’ers in de keten een redelijke betaling ontvangen.

Terug naar Nieuws