Nieuws

Artistiek leiders en podia luiden alarmbel
Woef Side Story – Theater Rotterdam © Sanne Peper

De artistiek leiders en directeuren van de grote (jeugd)theater- en dansgezelschappen in Nederland, de vlakke vloer podia en de Akademie van Kunsten vragen de minister en de politiek om een crisis in de podiumkunsten te voorkomen. Onder meer Ivo van Hove (Internationaal Theater Amsterdam), Eric de Vroedt (Het Nationale Theater), Ted Brandsen (Het Nationale Ballet), Jetse Batelaan (Artemis), Ed Wubbe (Scapino Ballet), Marcus Azzini (Toneelgroep Oostpool), Moniek Merkx (MAAS) en Guy Weizman (Noord Nederlands Toneel/Club Guy & Roni) pleiten voor het goed regelen van fair practice in de cultuursector én het in stand houden van een breed en divers middenveld in de podiumkunsten.

In de Tweede Kamer wordt donderdag 27 juni a.s. besloten over de toekomst van de cultuursector na 2020. Zowel de politiek, de minister als de sector zelf vinden het heel belangrijk dat alle werkenden behoorlijk worden beloond voor hun werkzaamheden. Kunsten ’92 heeft laten berekenen dat er minimaal € 25 miljoen aan extra budget nodig is om dat in de cultuursector goed te kunnen doen.

Als dat extra budget er niet komt, dreigt voor de podiumkunsten opnieuw een kaalslag onder kleine en middelgrote gezelschappen per 2021. Voor belangrijke en gerenommeerde gezelschappen als Orkater en Theatergroep Suburbia is dan geen plaats meer in het bestel, en naast hen zullen tussen de 30 en 40 andere gezelschappen en muziekensembles buiten de boot vallen. De artistiek leiders vrezen een fors verlies van mogelijkheden voor een volgende generatie podiumkunstenaars; een verlies van creatief kapitaal voor de sector en de maatschappij.

Ook podia maken zich ernstig zorgen dat de rekening voor fair practice deels bij hen en dus bij het publiek terecht komt, omdat het gesubsidieerde aanbod noodgedwongen duurder zal worden. Dat leidt tot een verlies van diverse en avontuurlijke theater- en dansvoorstellingen en concerten. Voor podia en publiek in het hele land is dat een negatieve ontwikkeling.

Lees hier de brief van de artistiek leiders en podia aan de minister van Cultuur en de cultuurwoordvoerders.

Terug naar Nieuws