Nieuws

Acteursprijzen genderinclusief met ingang van 2024

Om de prijzen voor acteurs ‘genderinclusief’ te maken, gaat de VSCD voortaan drie Theo d’Ors uitreiken.

Er komt een Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol, een Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een bijdragende rol en een Theo d’Or voor de meest innovatieve bijdrage aan het theaterveld. De VSCD wil zo ‘bijdragen aan betere kansen voor iedereen, ongeacht hun genderidentificatie’.

De acteursprijzen werden vanaf 1955 uitgereikt aan de beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol (Louis en Theo d’Or) en de beste mannelijke en de vrouwelijke bijrol (Arlecchino en Colombina) van het afgelopen seizoen. Dat klassieke binaire genderonderscheid past volgens de VSCD niet meer in deze tijd. ‘Het is tijd voor verandering.’

Afgelopen zondag werd op het Gala van het Nederlands Theater al met nostalgie afscheid genomen van de bijna zeventig jaar oude onderscheidingen. Nu blijkt in ieder geval de titel Theo d’Or toch behouden te blijven. De VSCD wil met die naam ‘aansluiten bij de geschiedenis van vrouwen in het theater en de lijn van winnaars van de Theo d’Or voortzetten.’ Het is een afgeleide van Theo Mann of Theodora Bouwmeester (1850- 1939), de geliefde actrice die onder meer decennia lang indruk maakte bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel.

De nieuwe Theo d’Or voor de meest innovatieve bijdrage aan het theaterveld noemt de VSCD een ‘open categorie’. ‘Het gaat om theatervormen waarvan we nu nog niet weten dat ze kunnen bestaan en de jury kan zeker in de beginfase van deze nieuwe prijs haar eigen invulling geven aan deze categorie.’ Concreet zouden we kunnen denken aan ‘het gezamenlijk spelen van een rol, het doorbreken van genre-grenzen of het openbreken van het maakproces door makers die speler zijn en spelers die maker zijn’. Een belangrijk aspect van deze prijs is dat het criterium van ‘een minimum aantal speelbeurten op VSCD-podia’ wordt losgelaten, ‘om ook spelers in andere en kleinere producties buiten de gebaande paden een kans te geven op een nominatie’.

Terug naar Nieuws