Nieuws

Gezamenlijke cultuurcampagne telt af tot heropening

Meer dan 750 organisaties uit de cultuur- en entertainmentsector tellen in een gezamenlijke campagne af tot de heropening van hun locaties. Albert Verlinde gaf gisteravond het startsein van het project, dat de naam ‘Mooier dan ooit’ draagt.

De bedoeling van de campagne is dat heel Nederland ‘samen gaat aftellen naar het moment dat alle theaters, poppodia, musea, festivals en opleidingen weer open mogen’. De eerste fase, die vandaag van start gaat, staat in het teken van vooruitkijken. Locaties wordt gevraagd om het publiek te betrekken bij hun plannen. Wat gaat er gebeuren, welke voorstellingen komen er?

Op de website Mooier dan ooit worden winacties gedeeld. Daar zijn niet alleen kaartjes te winnen, maar ook diners vooraf, meet & greets na afloop en zelfs geheel verzorgde weekendjes. ‘Alles wordt uit de kast getrokken om het eerste avondje uit onvergetelijk te maken.’

Ook de makers zullen in de komende periode in het zonnetje worden gezet. Na ruim een jaar niets kunnen doen, krijgen genres en makers in een speciaal voor hen bedoelde week alle aandacht op zich. Zo zal er de week van het cabaret zijn, de week van het theater, de week van de dans, de week van de musical en de week van de klassieke muziek. ‘Alles om ook de makers te laten weten dat men hen heeft gemist en dat het publiek niet kan wachten om hen te zien optreden.’

De campagne gaat op zijn minst een jaar door en wordt gefinancierd door onder meer de overheid, het Nationaal Theater Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Bank Giro Loterij. In het tweede steunpakket cultuur reserveerde het Ministerie van OCW al 400.000 euro voor publiekscampagnes.

Meer dan 750 organisaties uit de hele cultuur-, en entertainmentsector werken mee, waaronder de brancheorganisaties Creatieve Coalitie, Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), Vlakke Vloer Platform (VVP), Vereniging van Buitentheater Festivals Nederland (VBFN), Vereniging van Nederlands Orkesten (VvNO), Vereniging Nederlands Openluchttheaters (VNO), Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) en de Museumvereniging (MV). Het is nog nooit in Nederland vertoond dat zoveel organisaties gesubsidieerd en niet gesubsidieerd de handen ineen hebben geslagen.

Terug naar Nieuws