Met uitzondering van het nachtleven en niet-geplaceerde concerten kunnen theaters, podia, musea, bioscopen, filmhuizen, monumenten en presentatie-instellingen de deuren weer openen. Dat bleek uit de coronapersconferentie van gisteravond.
Men is blij dat de weg naar heropening is ingeslagen, maar de beperkende maatregelen vormen, met name voor de podiumkunsten en de bioscopen, nog een groot obstakel en de financiële onzekerheden zijn groot. Voor de pop- en evenementensector en het nachtleven bieden de versoepelingen nog geen enkel soelaas.
De beperkende maatregelen houden in dat slechts een derde zaalbezetting mogelijk is tot een maximum van 1.250 bezoekers. Een coronatoegangsbewijs is verplicht bij binnenkomst en er moet anderhalve meter afstand worden gehouden, terwijl een mondkapje verplicht is bij verplaatsingen en iedereen om 22.00 uur buiten moet staan. Ook voor musea geldt een coronatoegangsbewijs, 1 persoon per 5 vierkante meter en is een mondkapje verplicht. De nieuwe maatregelen zijn vandaag ingegaan. Er is nog geen berichtgeving over financiële compensatie. Over drie tot vier weken wordt een nieuw weegmoment aangekondigd.
De stapeling van beperkende maatregelen maakt het vooral voor podia en bioscopen heel moeilijk om zakelijk en artistiek verantwoord te kunnen werken. De combinatie van de sluitingstijd om 22.00 uur en de capaciteitsbeperking tot 30% is zwaar verliesgevend en maakt het onmogelijk om twee concerten of vertoningen met een beperkte bezetting per avond te doen.
De Taskforce culturele en creatieve sector roept het kabinet dan ook op om de sluitingstijd van 22.00 uur voor podia en bioscopen zo snel mogelijk los te laten. Bovendien voorkomt dit publieks- en handhavingspieken op het moment dat tegelijkertijd alle restaurants, cafés, bioscopen, concertzalen en theaters sluiten, op plekken waar deze voorzieningen allemaal aanwezig zijn.
Ook dringt de Taskforce er bij het kabinet opnieuw op aan om parallel aan het bekendmaken van maatregelen duidelijkheid te bieden over compensatie die alle instellingen, producenten en werkenden bereikt. De sector wacht nog steeds op duidelijkheid over de compensatie van de schade door de lockdown die op 19 november 2021 is ingegaan. Het ontbreken van duidelijkheid over noodsteun in combinatie met het feit dat nieuwe maatregelen steeds halsoverkop na een persconferentie ingaan levert voor de sector een onwerkbare en onverantwoorde situatie op die moet stoppen.
Tenslotte vraagt de Taskforce om de anderhalve meter in combinatie met het Coronatoegangsbewijs zo snel mogelijk los te laten en culturele locaties die publiek ontvangen de keuze te geven. De sector heeft bewezen veilig en professioneel te kunnen handhaven.
De Taskforce culturele en creatieve sector verzoekt het kabinet dringend om in het vervolg onze vorige week gepubliceerde routekaart naar heropening te hanteren. Wij willen komende week met het kabinet in gesprek om ruim voor het volgende weegmoment tot duidelijke afspraken te komen over zowel de maatregelen als compensatie.