Nieuws

Draconische maatregelen nieuwe klap voor cultuursector
Vanwege een zeer snelle stijging van het aantal coronabesmettingen neemt het kabinet nieuwe maatregelen. Vooral de regels voor de horeca en evenementen worden aangescherpt, en clubs en discotheken gaan dicht. Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:

Theaters, bioscopen, (pop)podia, concertzalen en evenementen: alleen geplaceerd, met zitplaats
· Evenementen, culturele locaties en jeugdactiviteiten zijn voor publiek toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
· Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (Testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
· Horeca open volgens regels horeca (zie verderop).
· Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
· Evenementen duren maximaal 24 uur.
· Evenementen zonder vaste zitplaats zijn verboden.

Doorstroomlocaties: geen verandering
Voor doorstroomlocaties, zoals musea, bibliotheken, monumenten, presentatieinstellingen, winkels of kermissen, verandert er niets. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen. Horeca open volgens regels horeca (zie volgend punt).

Horeca: alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter
· Horeca, binnen en buiten, kan alleen open wanneer iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
· Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals liveoptredens en harde muziek, is verboden.
· Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
· Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Reactie Taskforce culturele en creatieve sector
Voor met name festivals en (pop)podia zijn de aangekondigde maatregelen een regelrechte ramp. Festivals waar geen placering mogelijk is zullen moeten worden afgelast. En festivals of concerten die wel kunnen placeren zullen in veel gevallen minder publiek dan hiervoor kunnen ontvangen.

Na bijna 16 maanden van heen en weer jojo-en tussen dicht, halfopen en beperkingen stort door deze nieuwe maatregelen het uitzicht op werk en inkomen voor artiesten en de hele keten van werkenden in de culturele en creatieve sector perspectief volledig in. Eindelijk konden artiesten weer geboekt, waren zzp’ers weer ingehuurd en kon het publiek verantwoord genieten. En zijn zij nu weer afgezegd, zonder te weten voor hoelang.

Van deze draconische ingrepen zijn de professionele organisaties in onze sector, die alle protocollen en maatregelen stipt naleven, de dupe. Waar het kabinet de stijging van de besmettingen wijt aan onder meer ‘gesjoemel’ aan de poort met toegangsbewijzen, is deze wijze van opening van bijvoorbeeld de clubs met de huidige maatregelen niet uitgetest in de Fieldlabs. Zo mochten mensen meteen na hun eerste Janssen of tweede Pfizer/Moderna-prik een club binnen, terwijl de bescherming dan nog niet maximaal is.

De taskforce heeft eergisteren in een brief aan het kabinet al duidelijk gemaakt dat noodsteun noodzakelijk is zolang onzekerheid over het verloop van de coronacrisis en over de mate van publieksbeperkende maatregelen aanhoudt. Na de persconferentie van vanavond is deze oproep nog urgenter, namelijk om noodsteun waar dat passend en evident is te verlengen, en garanties te verlenen voor het komende culturele seizoen om deze onzekerheidsrisico’s op te kunnen vangen.
Bericht op Rijksoverheid.nl
Terug naar Nieuws