Nieuws

Kabinet wil toegangsbewijs vanaf 75 bezoekers

De huidige coronamaatregelen voor theaters en concertzalen blijven in ieder geval nog een maand van kracht. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigden op de coronapersconferentie van 13 augustus enkel versoepelingen aan voor fysiek onderwijs. Het demissionair kabinet streeft ernaar om na 20 september vrijwel overal meer toe te staan, en onder andere de 1,5 meter afstand en maximumcapaciteiten los te laten. Bij de meeste locaties, waaronder theaters, wordt dan een test- of vaccinatiebewijs verplicht vanaf 75 bezoekers.

Op dit moment mogen theaters en concertzalen met coronatoegangsbewijzen twee derde van de zaalcapaciteit vullen. Bezoekers hoeven dan al geen afstand te houden. Veel theaters kiezen er echter voor om huishoudens op 1,5 meter afstand van elkaar te placeren, waardoor ze geen test- of vaccinatiebewijs hoeven te vragen bij binnenkomst. Ze komen dan gemiddeld uit op 1/3 van de capaciteit.

Na 20 september hoopt het kabinet overal weer volledig volle zalen toe te kunnen staan zonder vaste plaatsen en afstandsregels. Opvallend is dat ze bij meer dan 75 bezoekers tijdelijk een coronatoegangsbewijs willen gaan verplichten. Theaters kunnen de bewijzen dan niet meer omzeilen met afstandsregels. Deze verplichting wil het kabinet overigens bijna overal gaan invoeren: in de horeca, bij evenementen, sportwedstrijden en kunst en cultuur, zowel binnen als buiten, met en zonder vaste zitplaatsen. Kerken en werkplekken mogen zonder testen meer mensen toelaten.

Een coronatoegangsbewijs krijg je wanneer je volledig bent gevaccineerd, hersteld bent van een coronabesmetting of een negatieve testuitslag hebt. Nu is die test nog gratis, maar het kabinet wil later om een eigen bijdrage gaan vragen. Het (huidig) streven van het kabinet is om het bewijs (voor gebruik in Nederland) per 1 november weer te laten vervallen.

Op 17 september neemt het kabinet een definitief besluit over de voorgestelde versoepelingen na 20 september.

Terug naar Nieuws