Wie zijn we?

Eliane Baudet
Vincent Bijlo
René Geerlings
Katinka Enkhuizen. Fotocredits: Linde Klomp
Saundra Williams

Dit zijn de kritische vrienden van NAPK. Zij adviseren de vereniging vanuit hun specifieke expertise en scherpe observaties. Doel is om de vereniging divers, inclusief en toegankelijk te maken. Op deze pagina stellen wij graag onze kritische vrienden aan je voor en kom je meer te weten over hun visie en kijk op de podiumkunstensector.

Eliane Baudet
De afgelopen tien jaar organiseerde Eliane Baudet evenementen, voorstellingen en seminars die toegankelijk zijn voor mensen met verschillende beperkingen. Sinds 2019 helpt zij met haar organisatie New Pack – bestaande uit mensen met en zonder (arbeids)beperking – andere organisaties met inclusie-en toegankelijkheidsvraagstukken door middel van advies, trainingen en praktische ondersteuning bij de realisatie. Dit doen zij veelal voor gemeenten, culturele instellingen, theaters en festivals. 
“Voor alle mensen voor wie de cultuur nog niet toegankelijk is zet ik mij graag in, om ervoor te zorgen dat deel kunnen nemen de standaard wordt!”

Vincent Bijlo
Vincent Bijlo, Amsterdam 1965, is cabaretier, schrijver en podcastmaker. Toen hij gevraagd werd kritisch vriend van NAPK te worden, aarzelde hij geen moment. De podiumkunsten in Nederland zijn anno 2022 nog lang geen afspiegeling van de ongelofelijk veel soorten mensen die ons land rijk is. Dat heeft tot gevolg dat er heel veel talenten onbenut blijven en dus niet gehoord en gezien worden.
Zijn motto is: Er is maar één ding echt belangrijk in het leven: Zien en gezien worden, zodat wij niet meer wij en zij zijn, maar wij. Bijlo: “ik zou zo graag een inclusief Nederland willen met behoud van identiteiten. Een land waar we elkaar veel ruimte geven en niet oordelen en veroordelen op grond van vooroordelen.”

René Geerlings
René Geerlings is in 1999 afgestudeerd aan De mimeopleiding in Amsterdam en is sindsdien werkzaam als acteur en regisseur in zowel het jeugd als volwassen theater. Van 2013 tot 2020 was hij artistiek leider van BonteHond. In 2021 werd hij artistiek directeur van Maas theater en dans in Rotterdam. Zijn regies zijn meermalen beloond met gouden of zilveren krekels en zijn werk voor de allerkleinste wordt internationaal gewaardeerd. In zijn theatervoorstellingen valt er veel te lachen om ernstige zaken en te huilen om onbelangrijk gedoe. Dat wat logisch of vanzelfsprekend lijkt draait hij graag om.

Katinka Enkhuizen
Katinka Enkhuizen is programmeur bij Holland Festival, met een specialisme in jeugd- en jongerentheater, dans en nieuwe makers. Daarnaast is zij actief als bestuurslid bij onder andere WAT WE DOEN en Grande Loge. Ook is zij adviseur bij zowel het Amsterdams Fonds voor de Kunst als het Fonds Podiumkunsten.

Saundra Williams
Saundra Williams studeerde Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft ruim vierentwintig jaar ervaring in de maatschappelijke en culturele sector. De afgelopen jaren heeft zij diverse functies bekleed als jongerenwerker, coach, trainer diversiteit en inclusie en tien jaar als manager bedrijfsvoering in het Bijlmer Parktheater. Momenteel werkt zij als programmadirecteur voor het Masterplan Zuidoost.  Een duurzaam interdisciplinair programma waar investering in jeugd op het gebied van leefbaarheid, talentontwikkeling en veiligheid centraal staat. Voor zij de overstap maakte naar het Masterplan ZO, was zij werkzaam in het kunstvakonderwijs als artistiek leider bij de opleiding productie podiumkunsten, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.

Podcast: in gesprek met de kritische vrienden van NAPK
In de eerste podcast-aflevering van ‘In gesprek met de kritische vrienden van NAPK’ sprak Chris Keulemans met Vincent Bijlo en Eliane Baudet over inclusie en toegankelijkheid in de podiumkunsten. Ze spraken over: waar staat de sector nu, en vooral; hoe kunnen we samen sneller grotere stappen zetten? Zie het gesprek terug, met ondertiteling en gebarentolk op ons Youtube-kanaal of beluister het via ons Podcast-kanaal.